Leasevergelijken.nl

Wat is Shortlease?

Shortlease is een flexibele en voordelige lease oplossing als je tijdelijk een auto nodig hebt. Deze leasevorm zit als het ware tussen een huurovereenkomst en een leasecontract in. Je hebt de voordelen van het huren, zoals flexibiliteit en keuze. En aan de andere kant de financiële voordelen van een leaseauto, waardoor je goedkoper uit bent dan bij huren. Ook bij short leasen betaal je een vast bedrag per maand voor een lease auto. 

De contractduur is vaak minimaal een maand en daarna kun je het per maand al opzeggen.

Wanneer is tijdelijk leasen handig?

Short leasen, ookwel "tijdelijk leasen" is handig voor zowel bedrijven, zzp’ers als voor particulieren. Met tijdelijk leasen heb jij de vrijheid en het comfort van een leaseauto gecombineerd met de flexibiliteit van huren! Zo draag je bij aan duurzame mobiliteit en maak je de stap naar een efficiënte inzet van een leaseauto! Net als bij private lease betaal je een vast maandbedrag en op basis van een full-operational lease, zijn de kosten zoals all-risk verzekering, onderhoud en reparaties inbegrepen. Voor zzp'ers of particulieren die een tijdelijke opdracht of baan hebben, kan dit een interessante lease deal zijn. Maar ook voor startende ondernemers die nog geen jaarcijfers kunnen laten zien, kan shortlease de ultieme uitkomst zijn. Tijdelijk auto leasen is flexibel, goedkoper dan huren en je zit er niet jaren aan vast!

Short leasen goedkoop?

Shortlease combineert een gunstige leaseprijs met de flexibiliteit van een huurovereenkomst. Je zit met shortlease als het ware tussen standaard huren en een regulier leasecontract. Kies je merk en model uit en vraag een offerte op maat bij een van de leasebedrijven. Of je echt goedkoop kunt leasen hangt van een aantal factoren af, zoals looptijd, kilometer bundel en de waarde van gekozen auto. Een ding is wel zeker, shortlease is altijd goedkoper dan huren, maar wel weer duurder dan private lease!

Even samengevat, inbegrepen bij Shortlease:

✔ Afschrijving en rente
✔ Onderhoud, reparatie en banden
✔ All-Risk Verzekering
✔ Motorrijtuigenbelasting
✔ Pechhulp in binnen- en buitenland
✔ Vervangend Vervoer

Voordelen van tijdelijk leasen:

✔ Vast leasebedrag per maand
✔ Flexibel, per maand opzegbaar
✔ Vaak direct inzetbaar
✔ Altijd goedkoper dan huren!

Veelgestelde vragen over Shortlease

shortlease vragen

Het grootste verschil tussen shortlease en reguliere lease is de looptijd. Shortlease heeft een kortere looptijd, meestal tussen de 1 en 24 maanden, terwijl reguliere leasecontracten meestal tussen de 2 en 5 jaar duren. Daarnaast zijn de contractvoorwaarden en kosten vaak anders.

Een shortlease contract duurt meestal vanaf 1 maand tot maximaal 2 jaar. Sommige leasemaatschappijen bieden ook kortere of langere contractperiodes aan, afhankelijk van jouw wensen en behoeften.

Shortlease is geschikt voor bedrijven en particulieren die voor een beperkte tijd een auto nodig hebben en geen lange termijn verplichtingen willen aangaan. Bijvoorbeeld voor freelancers, zzp'ers, startende ondernemers, expats en werknemers met een tijdelijk dienstverband.

Over het algemeen is het lastig om een leaseovereenkomst af te sluiten zonder een vast inkomen. Dit komt doordat leasemaatschappijen een bepaalde mate van zekerheid willen hebben dat de maandelijkse leasebetalingen op tijd worden betaald.

Als je geen vast inkomen hebt, kan het zijn dat je niet in aanmerking komt voor een leaseovereenkomst. Er zijn echter wel alternatieven die je zou kunnen overwegen, zoals het leasen van een auto op naam van een familielid of vriend die wel een vast inkomen heeft. Het is echter belangrijk om hierbij wel goed na te gaan wat de financiële verplichtingen zijn en wat de risico's zijn van het leasen van een auto op naam van een ander.

Een andere optie zou kunnen zijn om te kijken naar andere vormen van autofinanciering, zoals een persoonlijke lening. Ook hierbij is het echter belangrijk om goed na te gaan wat de financiële verplichtingen zijn en wat de risico's zijn van het lenen van geld zonder een vast inkomen.

Als je een negatieve BKR-registratie hebt, kan het lastiger zijn om een short leaseovereenkomst af te sluiten. Dit komt doordat leasemaatschappijen vaak een BKR-toetsing uitvoeren om inzicht te krijgen in je kredietwaardigheid. Een negatieve BKR-registratie kan daarbij een indicatie zijn dat je in het verleden betalingsproblemen hebt gehad.

Toch zijn er wel leasemaatschappijen die ook short lease aanbieden aan mensen met een negatieve BKR-registratie. Het kan dan zijn dat je bijvoorbeeld een hogere borg moet betalen of dat de maandelijkse leaseprijs hoger ligt dan voor iemand zonder negatieve BKR-registratie.

Het is echter wel belangrijk om goed na te gaan wat de financiële verplichtingen zijn en wat de risico's zijn van het aangaan van een short leaseovereenkomst met een negatieve BKR-registratie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in de toekomst moeite hebt met het aflossen van de maandelijkse leasebetalingen, waardoor je opnieuw in de financiële problemen komt. Het is daarom verstandig om vooraf goed te overwegen of short lease in jouw situatie wel de beste optie is en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur.

Als je een shortleaseauto deelt met anderen, moet je hierover afspraken maken met de leasemaatschappij. In de meeste gevallen staat een leasemaatschappij namelijk alleen toe dat de persoon die het leasecontract heeft ondertekend de auto gebruikt. Het is dus niet zonder meer toegestaan om de auto te delen met anderen.

Als je de auto toch wilt delen, is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de leasemaatschappij en te vragen wat de mogelijkheden zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om extra bestuurders toe te voegen aan het leasecontract. Hierbij geldt dan wel vaak dat deze personen ook aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, zoals het hebben van een geldig rijbewijs en een schadevrij verleden.

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de andere bestuurders over het gebruik van de auto, zoals wie er verantwoordelijk is voor eventuele schade en hoe de kosten worden verdeeld. Ook is het verstandig om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van de auto, zoals wie de auto wanneer gebruikt en hoe lang deze wordt gebruikt.

Houd er wel rekening mee dat het delen van een shortleaseauto met anderen ook extra risico's met zich meebrengt, zoals het risico op schade of ongevallen. Het is daarom belangrijk om hier goed over na te denken en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur.

In de meeste gevallen is het gebruik van een leaseauto voor Uber of andere vormen van ride-sharing niet toegestaan. Het is belangrijk om de voorwaarden van het leasecontract hierop na te kijken.