Leasevergelijken.nl

Wat is Financial Lease?

Financial Lease is een overeenkomst tussen de leasemaatschappij en klant, waarbij je de gedurende looptijd een vast maandtermijn aflost t/m de laatste termijn. Tussentijds extra aflossen is bij de meeste maatschappijen geheel kosteloos, waardoor je auto eerder geheel van jou is! 

Deze lease vorm is vooral populair onder startende ondernemers. Vaak kunnen startende bedrijven het geld niet missen, maar willen wel professionele bedrijfsvoering opzetten. Daarom is deze leasevorm de ideale uitkomst. De leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar van het voertuig en jij bent de economisch eigenaar wat een aantal interessante fiscale voordelen met zich mee brengt.

Wanneer moet je kiezen voor financial lease?

Wil je uiteindelijk de eigenaar worden van je auto? Of juist goedkope occasion leasen? Maar ook profiteren van fiscale voordelen? Dit kunnen allemaal redenen zijn om voor financial lease te kiezen. Je betaalt de auto iedere maand tegen een afgesproken bedrag en bij het betalen van de laatste termijn is de auto helemaal van jou. Vaak kan je ook kiezen voor een slottermijn, een soort uitgestelde betaling binnen het leasecontract zelf. Zo'n slottermijn kan veel hoger zijn dan je maandelijks bedrag, waardoor de maandelijkse lasten zullen zakken. Je dient achteraf dan wel in 1x keer te betalen. Een slottermijn is optioneel, maar je kunt er ook voor kiezen om geen slottermijn te nemen. Na alles afgelost te hebben, kan je daarna kiezen om bijv. de restwaarde van de auto te gebruiken voor een nieuwe leaseauto. Maar is je auto nog goed en onderhouden, kan je ook gewoon door blijven rijden in je huidige auto. Hierdoor kan je flink wat centjes besparen en de focus leggen op misschien andere investeringen!

Kan ik als particulier financial leasen?

Meeste leasemaatschappijen bieden deze vorm van leasen aan bedrijven en zzp'ers, maar tegenwoordig zijn er maatschappijen die het ook aan particulieren aanbieden. Hoe je het ook bekijkt, deze vorm van lease is gewoon een soort lening, een financiering van je auto. Daarom is het ook niet raar, dat men tegenwoordig ook voor particulieren zonder eigen onderneming deze aantrekkelijke vorm van leasen aanbieden.

Bij veel bekende leasemaatschappijen worden er geen jaarcijfers gevraagd, waardoor je als zzp’er of startende ondernemer, vrij snel een leaseauto naar eigen wens ter beschikking hebt.

Even de voordelen van Financial Lease:

✔ Je behoudt je financiele middelen
✔ Recht op terugvordering van de BTW
✔ Rente en investeringsaftrek.
✔ Vaak geen jaarcijfers nodig
✔ Auto komt op de bedrijfsbalans
✔ Lager maand bedrag door slottermijn

En de nadelen:

❗ Onderhoud moet je zelf regelen
❗ Staat als schuld op je balans
❗ Je zit vast aan een contract

    Veelgestelde Vragen over Financial Lease

    financial lease contract tekenen

    Het belangrijkste verschil tussen financial lease en operational lease is wie verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van het object gedurende de leaseperiode.

    Bij financial lease wordt de leasemaatschappij eigenaar van het object en wordt dit object verhuurd aan de klant. De klant is verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van het object en draagt het risico van waardevermindering tijdens de leaseperiode. Aan het einde van de leaseperiode heeft de klant de optie om het object te kopen.

    Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het object en is deze ook verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het object gedurende de leaseperiode. De klant betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van het object en heeft geen optie om het object aan het einde van de leaseperiode te kopen.

    Een ander verschil is dat bij financial lease de klant vaak zelf het object kiest en aanschaft, terwijl bij operational lease de leasemaatschappij het object kiest en aanschaft. Daarnaast zijn de maandelijkse leasekosten bij operational lease vaak hoger dan bij financial lease, omdat deze kosten ook het beheer en onderhoud van het object dekken.

    De kosten van financial lease bestaan uit de rente, afschrijving en eventuele andere kosten, zoals administratiekosten. Deze kosten worden verdeeld over de leaseperiode en bepaald aan de hand van het aankoopbedrag van het object, de looptijd van de lease, het rentepercentage en eventuele aanbetaling of slottermijn.

    Bij financial lease is de klant verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van het object. Dit is anders dan bij operational lease, waarbij de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor deze kosten.

    Ja, als startende ondernemer kun je vaak ook gebruikmaken van financial lease. Wel kan het lastiger zijn om financiering te krijgen als je nog geen lange historie hebt en weinig zekerheden kunt bieden.

    In principe kun je een financial leasecontract niet tussentijds beëindigen. Wel is het soms mogelijk om het contract over te dragen aan een andere partij. Neem hiervoor contact op met de leasemaatschappij.

    Aan het einde van de leaseperiode heb je de optie om het object tegen een vooraf bepaalde prijs over te nemen. Als je hier niet voor kiest, zal de leasemaatschappij het object verkopen en de opbrengst hiervan verrekenen met het openstaande bedrag. Eventueel resterend verschil is voor rekening van de klant.