Leasevergelijken.nl

Wat is Financial Lease?

Financial Lease is een contract tussen de leasemaatschappij en de klant. Gedurende de looptijd van de overeenkomst betaalt de klant een vast maandbedrag tot aan de laatste termijn. De meeste leasingmaatschappijen staan kosteloze tussentijdse extra aflossingen toe, waardoor het mogelijk is om de auto eerder volledig in eigendom te hebben.

Deze specifieke vorm van leasing is bijzonder populair bij startende ondernemers. Vaak hebben beginnende bedrijven niet direct voldoende kapitaal beschikbaar, maar streven ze wel naar een professionele bedrijfsvoering. Om deze reden wordt Financial Lease beschouwd als een ideale oplossing. Gedurende de leaseperiode blijft de leasemaatschappij de juridische eigenaar van het voertuig, terwijl de klant de economische eigenaar is. Dit leidt tot diverse interessante fiscale voordelen.

Wanneer moet je kiezen voor financial lease?

Overweeg je om uiteindelijk de eigenaar te worden van je auto? Misschien ben je op zoek naar een voordelige occasion lease of wil je profiteren van fiscale voordelen? Al deze overwegingen kunnen redenen zijn om te kiezen voor financial lease. Met deze leasevorm betaal je maandelijks een overeengekomen bedrag voor de auto en bij het voldoen van de laatste termijn wordt de auto volledig jouw eigendom.

Vaak bestaat er binnen het contract voor financiële leasing ook de mogelijkheid om te kiezen voor een slottermijn. Dit is een soort uitgestelde betaling die binnen het leasecontract zelf valt. De slottermijn kan aanzienlijk hoger zijn dan het maandelijkse bedrag, wat resulteert in lagere maandelijkse lasten. Houd er echter rekening mee dat je de slottermijn aan het einde van het contract in één keer dient te betalen. Het nemen van een slottermijn is optioneel en je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen.

Na volledige aflossing van het leasebedrag heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de restwaarde van de auto te gebruiken voor een nieuw leasecontract. Als je huidige auto nog in goede staat verkeert, kun je er ook voor kiezen om gewoon door te blijven rijden. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen, waardoor je wellicht de focus kunt verleggen naar andere investeringen.

Kan ik als particulier financial leasen?

De meeste leasemaatschappijen richten zich doorgaans op het aanbieden van deze leasevorm aan bedrijven en zelfstandige ondernemers (zzp'ers). Echter, tegenwoordig zijn er ook maatschappijen die deze optie openstellen voor particulieren. Hoe je het ook bekijkt, financial lease is in wezen een vorm van lening, een manier om de financiering van je auto te regelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze aantrekkelijke leasevorm tegenwoordig beschikbaar is voor particulieren zonder een eigen onderneming.

Bij veel gerenommeerde leasemaatschappijen is het opvallend dat ze geen jaarcijfers vereisen. Dit betekent dat zelfstandige ondernemers, zoals zzp'ers of startende ondernemers, relatief snel kunnen beschikken over een leaseauto die aan hun persoonlijke voorkeuren voldoet. Het laagdrempelige karakter van deze benadering maakt het aantrekkelijk voor ondernemers die mogelijk niet direct alle financiële documentatie paraat hebben, maar toch de voordelen van financial lease willen benutten.

Even de voordelen van Financial Lease:

✔ Je behoudt je financiele middelen
✔ Recht op terugvordering van de BTW
✔ Rente en investeringsaftrek.
✔ Vaak geen jaarcijfers nodig
✔ Auto komt op de bedrijfsbalans
✔ Lager maand bedrag door slottermijn

En de nadelen:

❗ Onderhoud moet je zelf regelen
❗ Staat als schuld op je balans
❗ Je zit vast aan een contract

    Veelgestelde Vragen over Financial Lease

    financial lease contract tekenen

    Het voornaamste onderscheid tussen financial lease en operational lease ligt in de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van het object gedurende de leaseperiode.

    Bij financial lease verwerft de leasemaatschappij eigendom van het object en verhuurt het aan de klant. De klant draagt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de reparaties, evenals het risico van waardevermindering gedurende de leaseperiode. Aan het einde van de leaseperiode heeft de klant de mogelijkheid om het object te kopen.

    In het geval van operational lease behoudt de leasemaatschappij de eigendom van het object en is zij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud ervan gedurende de leaseperiode. De klant betaalt een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van het object, maar heeft geen optie om het object aan het einde van de leaseperiode te verwerven.

    Een ander onderscheidende factor is dat bij financial lease de klant doorgaans zelf het object kiest en aanschaft, terwijl bij operational lease de leasemaatschappij het object selecteert en aanschaft. Bovendien zijn de maandelijkse leasekosten bij operational lease vaak hoger dan bij financial lease, omdat deze kosten ook het beheer en onderhoud van het object omvatten.

    De uitgaven bij financial lease omvatten rente, afschrijving en eventuele overige kosten, zoals administratiekosten. Deze kosten worden gespreid over de leaseperiode en worden bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder het aankoopbedrag van het object, de duur van de lease, het rentepercentage, en eventuele aanbetalingen of een slottermijn.

    In het geval van financial lease draagt de klant de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de reparatie van het object. Dit onderscheidt zich van operational lease, waarbij de leasemaatschappij juist verantwoordelijk is voor deze kosten.

    Zeker, als beginnende ondernemer is het vaak mogelijk om gebruik te maken van financial lease. Niettemin kan het uitdagender zijn om financiering te verkrijgen als je nog geen uitgebreide geschiedenis hebt en beperkte zekerheden kunt presenteren.

    In principe is het niet mogelijk om een financial leasecontract voortijdig te beëindigen. Er bestaat echter soms de optie om het contract over te dragen aan een andere partij. Voor verdere informatie hierover, neem contact op met de desbetreffende leasemaatschappij.

    Bij het aflopen van de leaseperiode heb je de mogelijkheid om het object over te nemen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Indien je hiervoor niet kiest, zal de leasemaatschappij het object verkopen en de opbrengst gebruiken om het resterende bedrag te vereffenen. Eventueel resterend verschil wordt door de klant vergoed.